'Blijf bij jezelf' - Anika van der Velde over hoe zij inwoners met angststoornis op weg helpt
‘Peter wordt door zijn ouders aangemeld naar aanleiding van een stukje in de krant over ervaringsdeskundigen. Peter is een jongeman van 22 jaar en zit al twee jaar binnen; letterlijk opgesloten door angst. Verschillende behandeltrajecten voor zijn angststoornis mochten niet baten.'
Doelen stellen
'Na een kennismakingsgesprek bespreek ik met Peter en zijn ouders zijn angststoornis. We kiezen samen een doel voor de komende twee weken: hij gaat in het weekend een stukje wandelen met zijn vader en de hond. Tijdens ons derde gesprek is Peter stil en teruggetrokken. Als ik mijn vermoeden uitspreek, geeft Peter aan dat hij - zoals ik dacht - bang is dat ik boos zal zijn omdat het doel niet is gelukt. Hij ontspant enigszins wanneer ik zeg dat ik de laatste zal zijn om hem te veroordelen, omdat ik weet hoe het is om verlamd te zijn door angst. We spreken af dat Peter het weer gaat proberen de komende twee weken.
Stapjes vooruit
Hierna gaat het stapjes vooruit met Peter. Hij geeft zelf aan wat hij wil en kan en gaat bijvoorbeeld stukjes rijden met zijn vader. De medicijnen neemt hij trouw in, ondanks dat hij er hondsberoerd van wordt. Het lijken kleine stapjes, maar het kost hem veel doorzettingsvermogen en energie. Hij is er nog lang niet en we moeten rekening houden met terugval, maar hij is al verder dan hij in jaren is geweest.
Kennis door eigen ervaring
‘Blijf bij jezelf’, zeg ik steevast bij het afscheid nemen, want Peter is de enige die weet wat er met hem gebeurt als de angst toeslaat. En ik weet als geen ander hoe afschuwelijk dat is. Ik heb leren omgaan met mijn angst door dicht bij mezelf te blijven en te vertrouwen op mijn eigen wijsheid. De kennis die ik nu heb als ervaringsdeskundige wil ik graag delen met anderen, omdat iedereen recht heeft op een leefbaar leven met een angststoornis.’
Peter is een verzonnen naam, zodat de persoon niet herkend wordt.
Wilt u ook iemand meenemen naar uw gesprek?
Als u op gesprek gaat bij een Sociaal Wijkteam is het
vaak prettig om iemand mee te nemen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar u kunt daarnaast ook gratis een getrainde medewerker vragen om u belangeloos te helpen. Meer informatie vindt u hier.