A A A
sociaalwijkteamzaanstadv3

Voor al uw vragen op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen, jeugd(hulp) en gezin.

Meld u aan voor het vrijwilligersfeest; voor 15 november

Algemeen | 25-10-2016

Zaanse vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de stad en verdienen waardering voor wat ze doen. Samen met Zaankantersvoorelkaar, andere maatschappelijke organisaties en de vrijwilligers zelf heeft de gemeente de waardering van vrijwilligers vernieuwd. Zo wordt er o.a. een vrijwillgersfeest georganiseerd, aanmelden kan tot 15 november. Lees er meer over.

Meer vrijwilligers komen in de nieuwe opzet vaker in aanmerking voor waardering en het competitie-element is weg. Er is nog steeds een jaarlijks feest voor vrijwilligers, waarbij meer en ‘kleinere’ prijzen te winnen zijn. Ook zetten we vaker per jaar vrijwilligers in het zonnetje in de wijk waar ze actief zijn. De spil in de waardering is Zaankantersvoorelkaar. Zij organiseren, met ondersteuning van de gemeente en samen met de wijkmanagers, de waardering in de wijk en het jaarlijkse feest. Het komende jaar gaan we proefdraaien met deze nieuwe werkwijze. Na een jaar evalueren we de nieuwe wijze van waarderen. 

Waardering in de wijk
In alle 18 wijken van Zaanstad zetten we minimaal vier keer per jaar een vrijwilliger (of organisatie) in het zonnetje. Iedereen die als vrijwilliger of organisatie in Zaanstad actief is en zich voor Zaanse initiatieven en inwoners inzet, komt hiervoor in aanmerking. Vrijwilligers of organisaties kunnen zichzelf of elkaar aanmelden voor deze wijkwaardering. Ook de wijkmanagers en Zaankantersvoorelkaar wijzen zelf kandidaten aan. Het gaat bij deze wijkwaardering om een kleine attentie, bijvoorbeeld bloemen of chocola. Ook krijgt de gewaardeerde, als dat gewenst is, publicitaire aandacht. Wijkmanagers, Zaankantersvoorelkaar en vrijwilligers(organisaties) bepalen samen wie in aanmerking komt en wanneer en hoe de waardering precies gebeurt.

Voordracht waardering in de wijk? Zo werkt het:
Je kunt iemand aanmelden via een webformulier. De link naar dit formulier vind je op www.zaankantersvoorelkaar.nl onder de knop: vrijwilligerswaardering. Zaankantersvoorelkaar registreert en beheert de aanmeldingen. De informatie die je op het formulier invult zijn personalia, het soort en de locatie van het vrijwilligerswerk en je motivatie. Er volgt bericht over de beoordeling van de aanmelding.

Jaarlijks feest
Net als voorheen is er een jaarlijks feest voor vrijwilligers en organisaties die zich inzetten voor de stad en inwoners van Zaanstad. Op het feest kunnen zij elkaar ontmoeten en natuurlijk genieten van een leuk programma, met elk jaar een wisselend thema. Tijdens dit feest maken tien vrijwilligers(organisaties) kans op een extra blijk van waardering, ter waarde van 500 euro. De winnaar kan dit bedrag in overleg inzetten voor training, een activiteit of iets waarmee de vrijwilliger zich nog beter kan inzetten. Die prijzen vallen door middel van loting. Er is dus geen sprake meer van concurrentie of beoordeling door een jury. Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, moeten vrijwilligers zich aanmelden om kans te maken op de uitnodiging voor het feest. Zaankantersvoorelkaar registreert wie een uitnodiging krijgt en heeft gehad.

Aanmelden voor het feest? Zo werkt het: Je kunt je als vrijwilliger of organisatie aanmelden om kans te maken op een uitnodiging voor het feest. Dit gaat via een afzonderlijk webformulier. Dit formulier vind je op de website www.zaankantersvoorelkaar.nl onder de knop: vrijwilligerswaardering. Uit de aanmeldingen worden per wijk vrijwilligers geloot die samen met een introducé een persoonlijke uitnodiging voor het feest ontvangen.