A A A
Mantelzorg Social Media Foto 1920X1080 Liggend (2)

Voor al uw vragen op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen, jeugd(hulp) en gezin.

Informatieve meet-up voor mensen die zorgen voor iemand met dementie

Algemeen | 26-09-2022

Op donderdag 6 oktober organiseren wij een online bijeenkomst voor inwoners van Zaanstad die voor iemand in hun naaste omgeving zorgen. Deze bijeenkomst is de derde in een reeks van vier in 2022. Het thema van deze avond is : Wat is dementie en hoe ga ik om met iemand met dementie?

Voor wie is deze meet-up?

De meet-up is voor iedereen die zorgt voor iemand in zijn naaste omgeving. Zorgen voor iemand kan heel divers zijn. De één verzorgt drie maal per week een maaltijd voor zijn buurvrouw. De ander gaat altijd met haar vader mee naar het ziekenhuis. Misschien verzorg u wel de was voor uw moeder in het verpleeghuis en doe u de administratie voor uw oma. Mantelzorgen begint vaak met een kleine vraag en u vindt het vanzelfsprekend om dit te doen. Gaande weg doet u echter steeds meer en kan het zijn dat het u af en toe te veel wordt. Dit geldt zeker als u 24 uur per dag zorgt voor uw partner met dementie.

Langzamerhand ziet u iemand veranderen van een vrolijke, actieve, zorgzame persoon in iemand die steeds meer zorg behoeft, omdat hij/zij het zelf niet meer kan. In een partnerrelatie kan de verhouding langzaam veranderen van gelijkwaardig naar een zorg-relatie waarin de één de verzorger is voor de ander. Ook in familie relaties kunnen rollen veranderen. Dat kan verwarrend zijn en veel vragen oproepen.

Hoe kan het nu toch dat mijn man/vrouw of moeder zo verandert? Wat gebeurt er toch met mijn vader? Hij herkent zijn eigen vrouw en kinderen niet meer. Mijn broer loopt door te stad te dwalen en kan de weg naar huis niet meer vinden. Hij is nog wel taxichauffeur geweest.

Loopt u met dit soort vragen rond. Dan is deze bijeenkomst iets voor u. U kunt gewoon vanuit huis achter uw eigen computer deelnemen.

Programma meet-up

Mieke Hollander van Alzheimer Stichting Nederland zal deze avond voor u verzorgen.
Zij is vele jaren voor verschillende familieleden mantelzorger geweest. En Mieke heeft een kleine 50 jaar werkervaring in de zorg en in het zorg- en welzijnsonderwijs. Nu zet zij zich graag in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Mieke geeft informatie over de meest voorkomende vormen van dementie. Want informatie over het ziektebeeld en het proces van de ziekte kan helpen om te begrijpen wat er gebeurt en waarom bijvoorbeeld gedragsveranderingen optreden.

Daarnaast geeft Mieke handvatten over hoe u het beste om kunt gaan met iemand met dementie.
Kortom het wordt een informatieve avond. Tevens is er gelegenheid om vragen te stellen. En natuurlijk is er ook gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Door wie wordt de meet-up georganiseerd?

De meet-up wordt georganiseerd door: Désirée Lookman, zij is mantelzorgmakelaar. Marjoleine van den Broek, zij is projectleider en initiatiefnemer van Het Buitenhuis. En Eve van Dijk, zij is adviseur Werk en Mantelzorg, De meet-ups worden mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad en de Sociale Wijkteams.

Wilt u deelnemen aan de meet-up? Meld u zich dan vóór 5 oktober aan via evevandijk@tiscali.nl
De meet-up is op donderdag 6 oktober 2022 van 19.30 uur tot 21.00 uur.