A A A
sociaalwijkteamzaanstadv3

Voor al uw vragen op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen, jeugd(hulp) en gezin.

“Mijn burn-out heeft mij een ervaringsdeskundige gemaakt”

Algemeen | 22-05-2017

"Burn-out, dat zou mij nooit zou gebeuren… Iets voor watjes dacht ik! Ik wilde en kon weken lang helemaal niets; alleen maar slapen met mijn hoofd onder het dekbed weggedoken om er nooit meer onderuit te willen komen! Dat was twee jaar geleden. Inmiddels ben ik werkzaam als ervaringsdeskundige en zet ik mijn ervaring in om andere mensen te helpen bij hun herstel na een burn-out of een ander psychisch probleem." Mirca Meulenkamp-Doets over haar weg naar het ondersteunen van inwoners.

Mirca Meulenkamp, ervaringsdeskundige

Weg naar herstel
Twee jaar geleden werd ik ‘s nachts wakker van ‘kortsluiting’ in mijn hoofd. Ik dacht dat ik een hersenbloeding had gehad, maar gelukkig bleek dit niet het geval te zijn. Na drie maanden ziek te zijn van de burn-out, ben ik door mijn moeder uiteindelijk meegenomen naar haar buurthuis waar zij al jarenlang vrijwilligerswerk doet. Weg uit mijn huis en onder de mensen komen was haar streven. Ik ben nu heel blij dat zij mij hierheen heeft gesleept. Ik heb daar de eerste weken 2x per week alleen maar gezeten. Wennen aan de mensen om mij heen, de geluiden en weer leren communiceren. Iets waar ik vroeger geen problemen mee had, maar op dat moment echt niet kon!

Aan de slag als ervaringsdeskundige
Op dit moment ondersteun ik drie inwoners. Wat ik doe is oprecht naar de mensen luisteren en tijdens het gesprek de meest dringende problemen boven water te halen. De dingen die het hoogst zitten, veroorzaken vaak de meeste stress. Samen met de medewerker van het wijkteam zoeken we naar oplossingen. Als iemand tijdens het gesprek aangeeft dat hij/zij heel veel last heeft van stress, dan stel ik bijvoorbeeld voor te leren ontspannen. Het wijkteam gaat dan onderzoeken wat en waar dat eventueel mogelijk is voor deze inwoner. Vaak zijn er ook financiële problemen waardoor dit soort dingen niet gedaan kunnen worden.

Cirkel is rond
Eigenlijk zorg ik als ervaringsdeskundige dat het emmertje bij hun niet gaat overlopen en zij weer een beetje lucht krijgen. Wat ik nu doe als ervaringsdeskundige geeft mij persoonlijk een goed gevoel en vind het heel mooi en waardevol dat ik dit mag doen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk dit werk is. Mijn burn-out heeft mij een ervaringsdeskundige gemaakt. De cirkel is rond.

Wilt u meer weten over ervaringsdeskundigen en onafhankelijke ondersteuning bij uw gesprek met een Sociaal Wijkteam? Meer informatie over deze ondersteuning vindt u hier.