A A A
sociaalwijkteamzaanstadv3

Voor al uw vragen op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen, jeugd(hulp) en gezin.

‘Na tien jaar weer vertrouwen in de toekomst’ - Robin Bruinenberg inspireert inwoners als ervaringsdeskundige

Algemeen | 22-05-2017

‘Levi leefde al meer dan tien jaar een zwerversbestaan; zonder inkomen en zonder vaste verblijfplaats. Ook heeft hij geen contact meer met zijn familie en zit hij heel diep in de schulden. Levi wilde graag een nieuwe start maken. Hij klopte aan bij diverse instanties, maar doordat hij niet goed uit zijn woorden komt, had hij al snel de gedachte ‘laat ook allemaal maar zitten’. Ook zijn schaamte overheerste.

Via via kwam ik in contact met Levi. Hij gaf tijdens ons eerste gesprek direct al aan dat hij het fijn vond om ondersteuning te krijgen van een ervaringsdeskundige. Iemand die zijn problemen herkent; ik heb namelijk soortgelijke problemen gehad in mijn leven. Op mijn dertiende ging ik uit huis en ben ik 24 keer verhuisd in zeven jaar tijd. Ik weet hoe belangrijk het is om een eigen plek te hebben waarbij je je veilig voelt. Het is fijn om te zien dat hij weer hoopt heeft, omdat het met mij ook allemaal is goed gekomen.

Levi en ik zijn samen naar het Sociaal Wijkteam gegaan voor zaken als schuldhulpverlening. Hier kon ik hem helpen om de situatie onder woorden te brengen. Ook naar de gemeente ging ik mee. Levi kon zich inschrijven als inwoner. Vervolgens kreeg hij een bijstandsuitkering. Omdat Levi bij Woningnet wel al enkele jaren ingeschreven stond, ging hij zelf meteen reageren op huurwoningen. Nog geen maand later zat hij in een eigen woning in Zaandam.

Er is nog een heel lange weg te gaan, maar Levi heeft nu, na tien jaar, weer vertrouwen in een zorgeloze toekomst. Door de positieve resultaten in korte tijd en de steun die hij daarbij krijgt, is hij enorm gemotiveerd keihard te werken aan een nieuwe start. Hij kan weer trots zijn op zichzelf.’

Levi is een verzonnen naam, zodat de persoon niet herkend wordt.

Ondersteuning bij uw gesprek

Als u op gesprek gaat bij een Sociaal Wijkteam, is het vaak prettig om iemand mee te nemen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar u kunt daarnaast ook gratis een getrainde medewerker vragen om u belangeloos te helpen. In voorbereiding op uw gesprek kunt u kiezen uit onderstaande organisaties en al eerder contact opnemen.

  • Team ErvaringsDeskundigen/GGZ, tel. 075-681 6199
  • Stichting MEE Amsterdam, tel. 020-512 7272
  • Vrijwillige Ouderen Adviseurs, tel. 06-282 33933