Echt Scheiden?! Spreekuur

In iedere relatie komen momenten van grote twijfel voor. Moet je er nu voor vechten of juist loslaten? Die twijfel is vaak een signaal dat er verandering nodig is. Neem dit in ieder geval serieus. Ga stapsgewijs na waar je staat en wat je wilt. Je staat hier niet alleen in. Door meer te praten en te lezen over een onderwerp als relatietwijfels, kun je door informatie tot inzichten komen die nuttig zijn voor jezelf en je relatie. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je kunt omgaan met uitdagingen en dilemma’s.

SWT-iconen -2017-12

Relatietwijfel kan meerdere oorzaken hebben. Zit het in de communicatie, of is er gebrek aan intimiteit? Zijn er grote veranderingen geweest, die invloed hebben gehad op jullie relatie?

Tips:

  • Als je al een poosje twijfels hebt, blijf er niet mee zitten!

  • Als je er samen niet goed uitkomt, zoek dan hulp.

  • Neem de tijd om de hulp te zoeken waar jullie beiden een goed gevoel bij hebben.

  • Mede dankzij relatietherapie is de kans groot dat jullie bevriend kunnen blijven, ook als jullie uiteindelijk besluiten om  toch uit elkaar te gaan.


Het Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan biedt meerdere manieren om jezelf aan meer kennis en inzicht te helpen.

Spreekuur Echt Scheiden?!

Elke 4e woensdagavond van de maand van 17.00 tot 20.00 uur biedt het Sociaal WIjkteam Assendelft|Westzaan samen met het Jeugdteam, een Echtscheidingsspreekuur onder naam Echt scheiden?! Tijdens dit spreekuur kunnen mensen vragen stellen over allerlei zaken die bij een echtscheiding aan bod kunnen komen. Het spreekuur geeft ook ruimte voor mensen die twijfelen over hun relatie of waarbij de scheiding alweer een tijdje achter de rug is en na verloop van tijd problemen ontstaan over de omgangsregeling of de alimentatie. Het spreekuur is informatief en na afloop van een gesprek kunnen mensen worden doorverwezen naar het sociaal wijkteam en jeugdteam, de scheidingsvrijwilliger, een mediator of overige passende hulpverlening als zij dit willen. Een afspraak maak je via het Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan op telefoonnummer 075-2060019.

Ondersteuning thuis vanuit het Sociaal Wijkteam en Jeugdteam

In september van 2017 is het jeugdteam samen met het Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan een samenwerking gestart om in een vroeger stadium te helpen bij gezinnen waar de relatie op spanning staat. Een goede communicatie onderling, goede aandacht naar de kinderen en kennis over praktische,  financiële en juridische zaken is daarbij het doel.

Aanleiding voor deze samenwerking is de signalering dat meer kinderen in de knel komen door vechtscheidingen. Ouders melden zich vaak pas bij het jeugdteam als er sprake is van een vechtscheiding en de betrokkenen, en met name de kinderen, al het nodige hebben meegemaakt. Bij het Sociaal Wijkteam melden mensen zich vaak wat eerder omdat zij bijvoorbeeld een praktische vraag hebben over huisvesting of financiën. Door een koppeling te maken tussen het jeugdteam en het wijkteam helpen we een problematische scheiding te voorkomen of op zijn minst verminderen. Door met diverse expertises samen op te trekken en het gesprek bij u thuis te voeren is er eerder oog voor álle vragen die er leven, en voor álle betrokkenen. De gezamenlijke gesprekken worden positief ervaren.

Scheidingsmaatje

Sinds enkele maanden werkt het Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan samen met vrijwilligster Lia de Ruijter. Na haar pensionering als praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk is Lia nu zeer bevlogen vrijwilligster die specifiek mensen ondersteunt die voor, tijdens en ná hun scheiding een slecht contact met elkaar hebben gekregen. Zij is opgeleid tot SCHIP-therapeut. De SCHIP-aanpak is een waardevolle toevoeging aan onze hulpverlening. De aanpak legt de nadruk op het enorme verlies door de scheiding. Dit is niet alleen het verlies van de partner en gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis en haard etc. Met andere woorden, verlies ten gevolge van echtscheiding zorgt voor rouw. Deze rouw beleef je vaak alleen, je ex-partner heeft hier geen weet van. Het doel van de SCHIP-aanpak is om ex-partners weer zo met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap. Door stil te staan bij ieders verlies kunnen zij daarna constructief verder in een gezamenlijk ouderschap. Dat dit noodzaak is voor de kinderen zal voor iedereen duidelijk zijn. Heeft u interesse in deze aanpak en begeleiding? Maak dan een afspraak bij het Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan.

Niet jouw taak! 

Digitaal platform Two2Tango.

Two2Tango is een praktische site vol informatie, tips en ervaringsverhalen. Of je nu partner, kind, ouder of grootouder bent, Two2tango helpt om bewust met de situatie om te gaan.

Voor ouders biedt Two2Tango een persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Je kunt hier een online relatiescan doen en gaat stapsgewijs aan de slag.

Voor kinderen biedt het een speciaal plekje waar ze meer kunnen lezen. Als je ouders uit elkaar gaan is dat een grote verandering. Er kunnen allerlei vragen en gevoelens door je hoofd heen spoken. De beste informatie is voor kinderen op een rijtje gezet.

Een scheiding treft ook grootouders als familielid. Het heeft impact op hun relatie met hun kind en kleinkinderen. En ook voor stiefouders is aandacht. Steeds meer gezinnen in Nederland bestaan uit partners die kinderen uit een eerder huwelijk in de nieuwe relatie meenemen. Het regelen van alle praktische zaken met zoveel gezinsleden en het leven met elkaar is een kunst op zich. Het leven in een samengesteld gezin kan extra spanningen oproepen tussen en jou en jouw partner.

Two2tango biedt de mogelijkheid om valkuilen te voorkomen en te zorgen dat een scheiding zorgvuldig wordt overwogen en de nieuwe situatie een succes wordt.

Voor meer informatie, klik op het logo van Two2tango. 

Schermafbeelding 2018-08-31 Om 16.36.27