1 t/m 7 juni: Week van de jonge mantelzorger

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger . Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Dat kan tegenstrijdig voelen. Daarnaast is mantelzorg soms ingrijpend voor jongvolwassenen (18-25 jaar) die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven. De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. In de Week van de Jonge Mantelzorger die van 1 tot 7 juni plaatsvindt, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers aan te moedigen over de zorg te praten.

Goed zorgen voor een ander is iets moois. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Dit doe je door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Kijk op onze website of stuur een bericht naar team3@swtzaanstad.nl voor direct contact.

Grenzen herkennen en aangeven

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

 

Praat erover

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar het vragen van hulp te maken is op dat moment erg groot. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp en meedenken over het geven van de ondersteuning en zorg kun je terecht bij het Sociaal Wijkteam. Voor een persoonlijk advies of een luisterend oor kun je bij ons terecht via: 

e-mail: team6@swtzaanstad.nl

Direct contact met een medewerker via instagram of Messenger van Facebook

 

Mantelzorg in coronatijd

De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Door de uitbraak van het coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor de besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in de coronatijd geldt: deel je zorg.

 

Onderzoek

Mantelzorg kan veel impact hebben op het leven van jongeren.

Uit onderzoek[1] blijkt dat:

 

  • Ruim de helft van de jonge mantelzorgers de zorg zwaar vindt.
  • Ruim zes op de tien jonge mantelzorgers zich meer zorgen maken over degene(n) waarvoor ze zorgen sinds de coronamaatregelen (63%).
  • Acht op de tien jonge mantelzorgers amper praten over de zorg voor een familielid dat langdurig ziek is, een beperking heeft of verslaafd is.
  • Praten over persoonlijke zorgen of hulp zoeken helpt. Hierdoor kunnen jonge mantelzorgers stoom afblazen (40%) en krijgen ze hulp of tips uit hun omgeving (38%).
  • Een kwart van de jonge mantelzorgers behoefte heeft aan professionele hulp.
  • Voor meer dan negen op de tien jonge mantelzorgers professionele hulp iets heeft opgeleverd.
  • Vier op de tien jonge mantelzorgers niet weten dat zij mantelzorger zijn.


[1] Verantwoording onderzoek: Onderzoek in mei 2020 onder 266 jonge mantelzorgers van 18 t/m 25 jaar, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en regio. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd door Panelwizard.