Mantelzorg

Wanneer je voor langere tijd intensief voor een naaste met een chronische ziekte of beperking zorgt, dan ben je mantelzorger. Het kan gaan om de zorg voor een zieke partner, kind met een beperking, zus of broer met psychische problemen of zorg voor iemand die verslaafd of dementerend is.

Wat is mantelzorg

Mantelzorg overkomt je, het ontstaat vaak door een emotionele band met de persoon die zorg vraagt.

Iemand is een mantelzorger als hij meer dan 6 uur per week gedurende een periode van minimaal drie maanden of langer zorg biedt aan een naaste in zijn omgeving. Naast mantelzorg hebben we het ook vaak over gebruikelijke zorg.

Gebruikelijke zorg 

Gebruikelijke zorg is geen mantelzorg, maar wat is het dan wel? Bij gebruikelijke zorg gaat het in het kort om de normale, dagelijkse zorg die partners of ouders en inwonende kinderen geacht worden elkaar onderling te bieden. Gebruikelijke zorg heeft doorgaans betrekking op huishoudelijke taken. Alleen als het gaat om partners valt ook een persoonlijke verzorging voor een periode van maximaal drie maanden onder de gebruikelijke zorg.

Wat doet het Sociaal Wijkteam voor mantelzorgers? 

Wij bieden diverse vormen van ondersteuning aan om u te ontlasten. Je kunt een gesprek aanvragen bij ons wijkteam om samen te onderzoeken welke ondersteuning het beste bij uw behoeften past. Daarnaast ben je van harte welkom op onze inloopspreekuren. 

Denkt u hierbij aan:

• Mantelzorg ontmoetingen

• Zaanse Dag van de Mantelzorg

• Mantelzorg waardering Zaanstad

• Persoonlijke ondersteuning

• Mantelzorg maatje

• Palliatieve zorg

• Respijtzorg

• Hulp van een vrijwilliger

Mantelzorg ontmoetingen

Elke derde dinsdag van de maand organiseren wij een Ontmoeting voor mantelzorgers. Soms is dat een ontmoeting met een thema, soms om even heerlijk te ontspannen. Maar er is altijd ruimte voor vragen.

Vanaf 2020 zijn de mantelzorg ontmoetingen in de Vuister. 

Bijeenkomsten mantelzorgers 2020

In verband met Corona, vragen wij u aan te melden voor de mantelzorg ontmoetingen. Onze collega's vertellen u graag wanneer er weer een ontmoeting is en hoe u zich kunt aanmelden. 

Inloopspreekuur

Nieuw in 2019 is het Inloopspreekuur voor Mantelzorgers in de wijk.  Een maandelijks inloop spreekuur voor Mantelzorgers waar je al jouw vragen kunt stellen en waar we echt even de tijd hebben om met jou persoonlijk te spreken. 

Helaas is het inloop spreekuur - in verband met de Corona maatregelen - op het moment niet geopend. Heeft u vragen? Bel dan met het Sociaal Wijkteam. 

Download de flyer 

Soms is het fijner om een papieren versie van alle informatie in huis te hebben. Download hier de Mantezorgflyer van het Sociaal Wijkteam Nieuw West | Westerkoog | Rooswijk.