Dag van de Mantelzorger in Wormerveer

Afgelopen zaterdag, 10 november, was het de “Dag van de mantelzorger.” Het moment om onze Mantelzorgers hartelijk voor hun inzet te bedanken en welverdiend in het zonnetje te zetten. Wij organiseerden dit feest samen met Sociaal Wijkteam Krommenie in de Amandelbloesem.

’s Morgens begon het feest met koffie en gebak. ’s Middags was er een High Tea met heerlijke hapjes. Hierbij waren een aantal wethouders en medewerkers van het Sociaal Wijkteam aanwezig. Zij namen steeds aan verschillende tafels plaats om met de aanwezigen te praten en zo te horen wat er onder mantelzorgers speelt. Ondertussen ging er ook een goochelaar langs de tafeltjes om kaarttrucjes te doen en grappen te maken.  Dit zorgde voor grote hilariteit en een vrolijke sfeer. Mantelzorgers moesten bijvoorbeeld een kaart trekken of onthouden.  


Op een dag als vandaag is er ook gelegenheid om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Veel mantelzorgers deelden hun uiteenlopende verhalen. Zo zijn er kinderen die de zorgtaken van een ouder onderling verdeeld hebben, maar ook mantelzorgers die zelf op hoge leeftijd voor een partner zorgen. Die zorg kan zo zwaar worden dat de zorgende partner zelf de deur niet meer uit komt.

Iemand vertelde over het dubbele gevoel toen een zieke partner uiteindelijk werd opgenomen in een verpleeghuis. Aan de ene kant is er opluchting omdat de ander goede zorg krijgt en aan de andere kant is er het verdriet om gescheiden te worden van een partner. Kortom, alle dilemma’s waar mantelzorgers tegenaan lopen werden op deze middag besproken. Voor anderen was dit echt een uitje, even ontspannen en weer even lachen. We kijken allemaal terug op een geslaagde middag.