De Buurtcirkel

De Buurtcirkels bestaan uit mensen met een ondersteuningsvraag die bij elkaar in de buurt wonen. Samen vormen zij een netwerk en helpen zij elkaar.

Zo krijgen kwetsbare wijkbewoners gelegenheid om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. De nadruk ligt niet meer op ondersteuning door professionals. Deelnemers vinden gezamenlijk oplossingen en doen hierbij een beroep op elkaars vaardigheden. Zo kunnen ‘kwetsbare’ mensen met hulp van elkaar en een vrijwilliger in de wijk wonen en zijn ze minder afhankelijk van professionele zorg en dienstverlening.

Ondersteunen
Om een voorbeeld te noemen: als iemand moeite heeft met zelfstandig boodschappen doen, dan kan een ander uit de Buurtcirkel deze persoon hierin ondersteunen. De persoon die mee boodschappen gaat doen, krijgt zelf vervolgens weer hulp bij het netjes houden van zijn tuin. Ook ondernemen de deelnemers samen allerlei leuke activiteiten.

In Zaandam zijn de Sociaal Wijkteams Noord Kogerveld, Wormerveer en West Oude Haven  met Buurtcirkels gestart. Deze Buurtcirkels worden ondersteund door een  vrijwilliger en een professionele coach vanuit Leviaan of Odion. De coach volgt de groep vanaf de zijlijn en ondersteunt waar nodig.  

Neem voor meer informatie contact op met:

Rilana Blom,
Buurtcirkelcoach Wormerveer
E-mail: r.blom@odion.nlLogo Buurtcirkel