De Buurtcirkels zijn van start gegaan!

December vorig jaar zijn de Buurtcirkels in Noord Kogerveld en Wormerveer succesvol van start gegaan. Deze Cirkels bestaan uit mensen met een hulpvraag die bij elkaar in de buurt wonen. Samen vormen zij een netwerk en ondersteunen zij elkaar. Op dit moment is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers.

Met het starten van Buurtcirkels geven Leviaan, Odion en het Leger des Heils kwetsbare wijkbewoners de gelegenheid om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. In de Buurtcirkels ligt de nadruk niet meer op ondersteuning door professionals. Deelnemers vinden gezamenlijk oplossingen en doen hierbij een beroep op elkaars vaardigheden. Zo kunnen ‘kwetsbare’ mensen met hulp van elkaar en een vrijwilliger in de wijk wonen. Zij kunnen zo minder afhankelijk worden van professionele zorg en dienstverlening

“Om een voorbeeld te noemen: als iemand moeite heeft met zelfstandig boodschappen doen, dan kan een ander uit de Buurtcirkel deze persoon hierin ondersteunen. De persoon die mee boodschappen gaat doen, krijgt zelf vervolgens weer hulp bij het netjes houden van zijn tuin,” legt Buurtcirkelcoach Els van Ouwerkerk uit. Samen met  Rilana Blom geeft zij de Buurtcirkels in Wormerveer en Noord Kogerveld vorm.

Nieuwe deelnemers  
Op dit moment is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers. “We zijn op zoek naar mensen met een hulpvraag die zelf ook iets voor anderen willen betekenen.” De deelnemers delen alledaagse dingen en bouwen soms mooie vriendschappen op.

Binnen en buiten de cirkel wordt van alles ondernomen zoals samen boodschappen doen en koken, maar ook allerlei leuke activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld deelnemers die samen allerlei culturele activiteiten ondernemen of gamen. “De deelnemers mogen dit soort momenten samen afspreken, het is echt hun Buurtcirkel en ze bepalen zelf waar ze mee naar toe gaan. Ons doel is mensen hun eigen kern terug geven zodat ze hun kwaliteiten weer ontdekken. Het is mooi om te zien hoe onze deelnemers groeien en meer eigenwaarde krijgen,” aldus Els en Rilana.