Informatie bijeenkomst Buurtcirkels

Op 8 mei is er van 16.30 tot 18.00 uur een informatiebijeenkomst over Buurtcirkels op het Boerenpad 20 te Zaandam. Met dit project ondersteunen Leviaan, Odion en Leger des Heils kwetsbare wijkbewoners door hen gebruik te laten maken van elkaars kwaliteiten. Wijkbewoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.

De Buurtcirkels bestaan uit mensen met een hulpvraag die bij elkaar in de buurt wonen. Samen vormen zij een netwerk en ondersteunen zij elkaar. “In zo’n netwerk staat niet de beperking, maar het talent van mensen voorop. De ondersteuning richt zich op het opbouwen van een informeel netwerk en meedoen met het leven in de wijk.

Zo krijgen kwetsbare wijkbewoners gelegenheid om elkaars kwaliteiten te gebruiken,” vertelt Buurtcirkelcoach Els van Ouwerkerken. Tijdens de bijeenkomst op 8 mei a.s. leggen we, onder het genot van een hapje en een drankje, uit wat de Buurtcirkel precies inhoud. Ook delen deelnemers hun persoonlijke ervaringen tijdens deze avond.

Eigen kracht

In de Buurtcirkels ligt de nadruk niet meer op ondersteuning door professionals. Deelnemers vinden gezamenlijk oplossingen en doen hierbij een beroep op elkaars vaardigheden. “Zo staan deze mensen in hun eigen kracht en kunnen ze met hulp van elkaar en een vrijwilliger in de wijk wonen.”
In Noord Kogerveld en Wormerveer zijn al Buurtcirkels en nu beginnen we er ook één in West Oude Haven. Els is op zoek naar een vrijwilliger en wijkbewoners die aan deze Buurtcirkel willen deelnemen.

In Noord Kogerveld is ook nog ruimte voor nieuwe leden. Evelien is daar vrijwilligster en heel enthousiast. “Het is heerlijk om mensen te zien genieten, ze bloeien weer op. We zijn op zoek naar mensen met een ondersteuningsvraag die zelf ook iets voor anderen willen betekenen.” De deelnemers delen alledaagse dingen en bouwen soms mooie vriendschappen op. “Door veel samen te doen, merk je dat er een hechte groep ontstaat. Het gaat er om dat iedereen het naar zijn zin heeft, de één houdt van koken, de ander van muziek. Ik kijk uit naar de zomer, dan kunnen we samen dingen ondernemen,” lacht Evelien.   Burrtc Wandelen