Even voorstellen: ons Klussenbusteam

Heeft u een klusje in of rondom uw huis dat u zelf niet meer lukt? Martin, Mohsen, Frits en René van het Klussenbusteam staan voor u klaar. Deze vrijwilligers zetten zich in voor Wijkbewoners die wegens fysieke of financiële redenen bepaalde klussen zelf niet kunnen doen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om groen of snoeiwerk, een spiegel ophangen, lamp repareren of een tegelpaadje nivelleren.

“Dit is het Olympische klussenteam,” lacht Nico Dobber, opbouwwerker van Sociaal Wijkteam West Oude Haven en oprichter van de Klussenbus. Iedere dinsdag verzamelt het team bij de Duivenclub in West Oude Haven om de binnen gekomen klussen te bespreken.  “Het klussenteam bestaat uit mensen die, om uiteenlopende redenen, tijd en gelegenheid hebben om andere mensen met klussen te helpen. Ze halen veel voldoening uit dit werk en komen onder de mensen.” 

Enthousiast
Martin is de coördinator van het team, hij kwam na 45 jaar in een buurthuis gewerkt te hebben thuis te zitten doordat de subsidie stopte. Tegenwoordig komen de aanvragen voor de klussen via het Sociaal Wijkteam bij hem binnen. Hij bepaalt welke klus in aanmerking komt, plant deze in en gaat zelf ook mee op pad. “De klussenbus is echt iets voor mij,” vertelt hij enthousiast. “Het is gevarieerd werk en ik doe het met veel plezier.” René is de eerste deelnemer van de Klussenbus, hij werd door bezuinigingen werkeloos en kan vanwege zijn gezondheid moeilijk een andere baan vinden, maar Nico van het Sociaal wijkteam bracht uitkomst. “Ik vind het fijn om bezig te zijn,” vertelt hij.

Ook Moshen kwam via het Sociaal Wijkteam bij de Klussenbus terecht. Doordat hij een jaar voor zijn zieke moeder in Iran zorgde, verloor hij zijn huis en had hij bij terugkomst ook geen werk meer. “Ik raakte in een depressie, maar op een gegeven moment was ik het zat om thuis te zitten.” Op dit moment gaat het weer goed met Moshen, hij heeft een nieuwe woonplek en gaat graag met de klussenbus op pad. “Het zijn super goede jongens, het is belangrijk dat het klikt binnen de ploeg.”

Frits werkt alle dagen als vrijwilliger en zet zich in voor de Bovenkruier in Noord-Kogerveld, het Leger des Heils. Zaankanters voor elkaar en het Zaans museum. Hij is de technische man van het team, maar daarnaast kan hij ook goed tuinieren. “Ik ben lang geleden afgekeurd, maar wil iets goeds terug doen voor de samenleving.Verder is het ook leuk en gevarieerd werk,” legt hij uit.   

Wilt u de Klussenbus inzetten?
Dan zijn de voorwaarden wel dat het om een éénmalige klus gaat die niet langer dan drie uur duurt en dat u in één van de bovenstaande wijken woont. De vrijwilligers van de bus gaan iedere dinsdag op pad.  

Heeft u een klus neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam. De klussenbus rijdt in de wijken Wormerveer, Noord kogerveld en West Oude Haven.

088 – 2001116
team8@swtzaanstad.nl