Patrick kwam bijna op straat terecht: “Ik ben blij dat het Sociaal Wijkteam er is”

Nadat zijn partner hem onverwacht verliet, kwam Patrick bijna op straat te staan. De man waar hij tien jaar mee samen was, zadelde hem bovendien met zo veel schulden op dat er een rechtszaak dreigde. Patrick zag geen uitweg meer, maar belandde via een kennis uiteindelijk toch bij Sociaal Wijkteam West Oude Haven.

“We waren tien jaar samen en het was echt of de hele wereld onder me vandaan viel. Ik kwam helemaal in een zwart gat terecht toen ik kort daarna onder een losse plank op zolder allerlei papieren vond. Mijn ex had achter mijn rug om schulden gemaakt. Dat was de tweede harde klap. Het was zelfs zo erg dat ons huis op de executieveiling verkocht moest worden en ik dakloos dreigde te raken. Door alle stress woog ik nog maar 54 kilo, ik heb zelfs een aantal keren een zelfmoordpoging gedaan. Toch zei iets me dat ik vol moest blijven houden.

Ik ben naar de psychiater gegaan en via een vriendin kwam ik uiteindelijk bij Sociaal Wijkteam West Oude Haven terecht, waar Richelle mijn casemanager werd. We hebben goede gesprekken gehad en zij heeft mij ondersteund bij een aanvraag voor medische urgentie. Ik stond echter al jaren bij de woningbouw ingeschreven en Richelle raadde me daarom aan zelf ook te blijven zoeken. Zo kreeg ik uiteindelijk op de reguliere manier op tijd een huis. Ik ben daar echt heel blij mee. Dat was zo’n opluchting voor me!

Nog geen rust
Wat de schuld betreft, heb ik alle papieren netjes verzameld en mee naar het Sociaal Wijkteam genomen. Richelle adviseerde me om de schuldeisers op de hoogte te stellen en zelf contact met hen te onderhouden. In het begin vond ik dat lastig, maar we hebben samen gebeld. Het zag er in eerste instantie naar uit dat ik voor de rechtbank zou moeten verschijnen, maar ze zijn allemaal akkoord gegaan met de regeling van de gemeente. Zo kwam ik in de schuldsanering terecht, waar ik nu vijf maanden in zit. Doordat ik zelf overal achteraan ga en hulp zoek, is dat heel snel voor me geregeld. Helaas loopt de schuldsanering nog niet goed doordat ik een ingewikkelde loonstrook heb. Ik werk in de bouw en wij hebben met allerlei toeslagen en bonussen te maken. De maandbedragen kloppen hierdoor nog niet en dat is frustrerend, het geeft me nog geen rust. Daarom kom ik nog steeds bij het Sociaal Wijkteam.

Mensen vragen me achteraf weleens of ik het nooit aan heb zien komen, maar ik was op mijn werk terwijl hij thuis geld over maakte. Wat hij daar uiteindelijk mee gedaan heeft is me nog steeds een raadsel. Mijn ex ontspringt op dit moment de dans, pas na drie jaar wordt het resterende bedrag van de schuld op hem achterhaald. Toch hoop ik dat hij gelukkig is. Hij heeft twee kinderen en daar heb ik nog steeds contact mee. Zijn ex vrouw is zelf naar mij toe gekomen omdat de kinderen mij zo misten, ik heb de afgelopen tien jaar voor ze gezorgd en we deden altijd leuke dingen. Verder hadden we een grote vriendengroep opgebouwd en die mensen hebben me allemaal door dik en dun gesteund. 

Een schone lei
Dit kan iedereen overkomen, daarom ben ik zo blij dat het Sociaal Wijkteam er is. Richelle is een top wijf, als ik haar niet had gehad was ik niet zo ver geweest als nu dus ik ben heel tevreden. Zolang ik in de schuldsanering zit, hou ik contact met haar. We bellen of mailen iedere week, zij weet precies wat er speelt. Dat is fijn, Ik zou niet steeds een andere contactpersoon willen, dan zou ik afhaken. Verder word ik altijd goed ontvangen bij het Wijkteam, iedereen kent me inmiddels.

De schuldsanering duurt drie jaar en dan ben ik er vanaf en kan ik weer met een schone lei beginnen, maar dat besef ik nog niet echt. De tijd gaat snel, het eerste jaar is zo voorbij. Ik weet één ding zeker, dit wil ik nooit meer mee maken daarom hou ik zelfs een kasboek bij met alle vaste lasten etc. Ik raad iedereen met problemen aan om naar het Sociaal Wijkteam te gaan. Ik ben terug van weggeweest, mensen zeggen dat ik weer lach, een deel van de last is van mijn schouders af. Nu dat laatste stukje nog.

Foto Patrick