Samen tegen eenzaamheid

In onze maatschappij is eenzaamheid een probleem dat steeds groter lijkt te worden. Daarom zetten wij ons het hele jaar door in om eenzaamheid te bestrijden. Sermin is lid van het eenzaamheidsteam en vertelt over haar werk.

Kom je veel eenzame mensen tegen in West Oude Haven?

“Ja, tijdens mijn huisbezoeken kom ik vaak in aanraking met het problematiek van eenzaamheid. In eerste instantie kwam ik dit veel tegen bij de oudere doelgroep. Door meer bewustwording en kennis heb ik inzicht gekregen in verschillende vormen van eenzaamheid en het ‘alleen’ voelen. Eenzaamheid kan bij iedereen spelen, bij; kinderen, jongeren, jonge ouders, alleenstaande ouders, ouderen etc. Tegenwoordig staan we vaker en diepgaander stil bij eenzaamheid.
Ik merk dat het vooral speelt bij mensen waarbij er iets in hun leven is veranderd, er is iets uit balans geraakt. Hun steun, die bijvoorbeeld uit een bepaald persoon of iets anders bestond is weggevallen waardoor eenzaamheid kan spelen.”  

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

“Eenzaamheid kan isolatie tot gevolg hebben. Mensen trekken zich terug, ze verliezen sociale contacten en hierbij kan de eigen kracht en zelfredzaamheid verminderen. Op den duur kan dit een zorg mijdende  vorm aannemen met verschillende problemen. Het kan zich uiten op verschillende leefgebieden, zoals; financiën, geestelijke gezondheid en/ of lichamelijke gezondheid, sociaal netwerk.”

Wat doen jullie als Wijkteam om eenzaamheid te bestrijden?  


“Eenzaamheid blijft een lastig onderwerp om te bespreken, ook voor de wijkbewoners. Tijdens de aanmeldingen, telefonisch of tijdens het inloopspreekuur, stellen we vragen over alle leefgebieden. Eenzaamheid komt dan ook aan bod, maar dat wil niet zeggen dat het in de korte periode van aanmelding bespreekbaar gemaakt kan worden.
Het huisbezoek is ook een belangrijk moment. Tijdens een huisbezoek is de persoon in zijn eigen omgeving. Dit kan helpen, zodat ze gemakkelijker over zichzelf kunnen praten en hun ondersteuningsvraag kunnen formuleren.
Wanneer we merken dat eenzaamheid een rol speelt of het gevoel van ‘alleen’ zijn speelt, proberen we contact te onderhouden en nodigen we deze persoon uit op de buurtinlopen of voor de activiteiten die wij vanuit het Sociaal Wijkteam organiseren.”

Hoe herken je eenzaamheid in je eigen omgeving
?  

“Ik zie het steeds vaker in de samenleving naar voren komen. Ik merk het voornamelijk als ik  in de stad ben en zie hoe mensen contact met elkaar proberen te zoeken. In winkels zie je dat bijvoorbeeld vaak, wanneer klanten proberen een langer gesprek aan te gaan met de caissière. Het is heel mooi om te zien dat klanten worden herkent, maar helaas is de tijd er vaal niet om lang in gesprek te gaan.
Het zou mooi zijn als mensen meer tijd voor elkaar zouden maken, om met elkaar in contact te komen. En hoe mooi zou het zijn om daaruit iets te organiseren voor elkaar. Dat is wat wij als Sociaal Wijkteam onder de bewoners proberen te stimuleren.”

Wat kun je als wijkbewoner doen als je ziet dat iemand in je buurt eenzaam is?


“Eenzaamheid kan bij iedereen spelen en heeft veel verschillende vormen. Durf het bespreekbaar te maken. Zelf leer ik iedere dag meer over hoe je het kunt herkennen. Vooral hoe je iets voor mensen kan betekenen. Een praatje met iemand maken is al een mooi begin en een ingang. Wie weet wat daar allemaal uit kan komen.
Een andere mooie stap is om je buurman of buurvrouw mee te nemen naar een activiteit. Wij proberen enkele keren per jaar activiteiten te organiseren en vragen wijkbewoners dan ook iemand mee te nemen.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen week van de eenzaamheid?
“Ik vond het mooi om te zien dat twee van onze vrijwilligers, die hielpen met de activiteiten, zoveel wijkbewoners kennen. Maar het is ook leuk om oude klanten te zien en natuurlijk is het ook mooi kennis te maken met nieuwe wijkbewoners.”