Veelgestelde vragen
Hier vindt u de meeste gestelde vragen aan het Sociaal Wijkteam. Staat uw vraag hier niet bij, neemt u dan contact op met het wijkteam.
1. Hoe zit het met mijn privacy bij het Sociaal Wijkteam?
Meer informatie over de bescherming van uw privacy vindt u op hier.
2. Ik heb een klacht over het Sociaal Wijkteam. Waar kan ik deze doorgeven?
Hebt u een klacht over hoe het Sociaal Wijkteammet uw persoonsgegevens omgaat of hoe u bent behandeld, dan kunt u deze klacht doorgeven via het klachtenformulier. U kunt uw klacht ook mondeling of per brief bekendmaken bij het wijkteam.
1. Ik heb schulden, wat kan ik doen?
Op www.zelfjeschuldenregelen.nl staat veel informatie over het hebben van schulden en wat u kunt doen om zelf uw schulden op te lossen. Als u er zelf niet uitkomt met uw schuldeisers, dan kunt u zich melden bij het Sociaal Wijkteam om uw vraag te bespreken. Het hangt van uw persoonlijke situatie af of een schulddienstverleningstraject wordt ingezet. Het Sociaal Wijkteam zal dan samen met u de aanvraag voor schulddienstverlening voorbereiden en indienen.
2. Ik ben het financieel overzicht kwijt, wat kan ik doen?
Op de sociale kaart Zaanstad op de website van het Sociaal Wijkteam vindt u informatie en tips over hoe u een financieel overzicht kunt opstellen. Ook kunt u iemand vertrouwd uit uw omgeving vragen of zij/hij u wilt helpen met een overzicht. Komt u er zelf niet uit, neemt u dan contact op met het Sociaal Wijkteam in uw buurt.
1. Ik ben niet meer zo mobiel, waar kan ik terecht voor vragen over een rolstoel, scootmobiel of aanpassing in mijn woning?
U kunt voor het aanvragen van ondersteuning terecht bij het Sociaal Wijkteam. Als u zelf meer informatie of tips wilt vinden over zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, kunt u ook een kijkje nemen op de sociale kaart Zaanstad.
2. Ik ben mantelzorger; waarin kan ik ondersteuning krijgen bij het Sociaal Wijkteam?
Bij het Sociaal Wijkteam in uw buurt kunt u terecht voor informatie en advies over mantelzorg. Daarnaast kunt u daar ook terecht voor advies over een (tijdelijke) verlichting van uw zorg voor anderen.
3. Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?
Veel mensen willen elkaar best eens helpen of kunnen zelf hulp van een ander gebruiken. Maar hoe vind je elkaar? BUUV.nu is de sociale marktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV draait het om dingen die je als buurt- en stadsgenoten voor elkaar kunt doen of elkaar kunt vragen. Mensen vinden elkaar op BUUV om een klusje voor elkaar te doen en iets voor elkaar te betekenen. Andere tips en informatie vindt u op de sociale kaart Zaanstad.
4. Hoe kan ik woonruimte vinden in Zaanstad?
U kunt op verschillende manieren woonruimte vinden. Wellicht kennen mensen uit uw omgeving particuliere verhuurders. Ook kunt een woning kopen of huren. Meer informatie vindt u onder wonen op de sociale kaart Zaanstad.
5. Hoe kan ik een vervoerspas aanvragen?
Een vervoerspas AOV (aanvullend openbaar vervoer) kunt u aanvragen bij het Sociaal Wijkteam
6. Ik heb huishoudelijke ondersteuning nodig, wat moet ik doen?
U kunt voor het aanvragen van ondersteuning terecht bij het Sociaal Wijkteam. Het Sociaal Wijkteam bekijkt samen met u uw situatie en wat u nodig heeft om waar mogelijk weer zelfstandig uw huishouden te runnen.
7. Ik heb geen postadres/inschrijfadres
Wanneer u dak/thuisloos bent wordt er van u gevraagd het ’10 dagen formulier in te vullen.’ Er wordt dan onderzocht waar u verblijft, dit is een vereiste van Gemeente Zaanstad en is nodig om verdere stappen te kunnen ondernemen.
Mocht het zo zijn dat u meerdere dagen per week op eenzelfde adres verblijft, dan verwacht de Gemeente Zaanstad dat u zich inschrijft op dit adres. Mocht de hoofdbewoner dit niet willen, bijvoorbeeld omdat deze dan gekort wordt op zijn/haar uitkering, dan is het mogelijk dat u met de hoofdbewoner afspreekt dat u het bedrag dat gekort wordt aan de hoofdbewoner betaald. Op deze manier heeft u een inschrijfadres zonder nadelige gevolgen voor de hoofdbewoner.
Verblijft u op straat, maar wilt u wel uw post ontvangen, dan is het mogelijk een postadres bij een kennis of familielid aan te vragen bij de gemeente. Dit kan alleen wanneer u hier niet verblijft. U haalt dan alleen uw post bij deze persoon op.
Heeft u geen kennis of familielid die u een postadres kunnen verstrekken dan kan het wijkteam u hier wellicht mee helpen. U kunt zich dan bij ons aanmelden en wij kijken samen met u naar de mogelijkheden.
8. Ik dreig uit huis gezet te worden of heb andere huisvestingsproblematiek
Wanneer er sprake is van huisvestingsproblematiek en/of dreigende uithuiszetting, kunt u zelf op zoek gaan naar andere huisvesting door het aanmaken van een account op Woningnet, zoeken via Marktplaats, Facebook, kennissenkring, in de supermarkt, particulier, antikraak, bij de makelaar etc..
Het wijkteam heeft De Woonmolen, waar wij u (op afspraak) kunnen helpen met het aanmaken van een account op Woningnet en u tips kunnen geven voor het vinden van woonruimte. U betaalt voor Woningnet éénmalig € 50,-, hierna betaalt u € 8,- per jaar. Helaas heeft het wijkteam geen mogelijkheden om u een woning te kunnen toewijzen en kunnen we hier ook niet bij bemiddelen.
De slagingskans van het vinden van een woning buiten de Randstad is groter, daarom adviseren we u om ook te kijken naar woningen in een andere provincie en/of buiten de Randstad.
1. Ik zou graag iets willen betekenen voor een ander, wie kan mij daarbij helpen?
Veel mensen willen elkaar best eens helpen of kunnen zelf hulp van een ander gebruiken. Maar hoe vind je elkaar? Zaankanters voor Elkaar is de sociale marktplaats voor en door bewoners. Bij Zaankanters voor Elkaar draait het om dingen die je als buurt- en stadsgenoten voor elkaar kunt doen of elkaar kunt vragen. Mensen vinden elkaar op Zaankanters voor Elkaar om een klusje voor elkaar te doen en iets voor elkaar te betekenen.
2. Ik wil graag vrijwilligerswerk doen, waar kan ik terecht?
Het Sociaal Wijkteam werkt nauw samen met vrijwilligers, organisaties en bewoners in de wijk. Ziet u kansen of wilt u iets betekenen voor uw wijk? Meldt u zich dan bij het Sociaal Wijkteam in uw buurt. U kunt ook de vacaturepagina op deze website in de gaten houden. Daarbij kunt u tevens als vrijwilliger bij Zaankanters voor Elkaar terecht.