Wat is mantelzorg?

Als iemand langdurig en/of intensief voor zijn naaste zorgt, vanwege ziekte of beperking, dan noemen we dit mantelzorg. Onder mantelzorg vallen allerlei soorten hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, administratieve taken, toezicht en emotionele steun. Dit zijn meestal taken die dagelijks terugkomen. Kortom, u bent mantelzorger als uw partner, ouder, kind, familielid, of soms een buur of vriend, extra hulp en aandacht van u nodig heeft.

Mantelzorg vraagt vaak veel van u

Mantelzorgers nemen vaak veel hooi op hun vork. Wist u dat één op de vier mantelzorgers tussen 18 en 65 jaar naast de mantelzorg betaald werk heeft? En er 9500 mantelzorgers onder de 18 jaar zijn in Zaanstad? Zij groeien vaak op met een chronisch ziek gezinslid.

Daarom is het goed om te weten dat er ook voor u als (jonge) mantelzorger ondersteuning mogelijk is. Het Sociaal Wijkteam is de plek om informatie, advies en ondersteuning te krijgen. Dat kan voor uw naaste zijn of voor uzelf.

Meer informatie voor de mantelzorgers >

 

Jonge mantelzorgers

Een kwart van de kinderen / jongeren groeit op in een zorgsituatie. Een jonge mantelzorger is een kind tot 24 jaar dat opgroeit in een situatie waarin langdurige zorg nodig is voor een familielid. Onder mantelzorg vallen allerlei soorten hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, administratieve taken, toezicht en emotionele steun. Dit zijn meestal taken die dagelijks terugkomen. Het Sociaal Wijkteam kan de jonge mantelzorger ondersteunen. Met informatie of advies of het organiseren van vrijwillige en professionele hulp om de jonge mantelzorger te ontlasten.

Meer informatie voor de jonge mantelzorgers >

 

Fundag voor jonge mantelzorgers

Ben jij of ken jij een jonge mantelzorger? Meld je aan voor de Fundag op 11 september 2022 door een email te sturen naar: s.muts@swt.zaanstad.nl. Samen met de Sociale Wijkteams en andere jonge mantelzorgers ga je bowlen en gourmetten. We verzamelen om 15.30 bij de Bowling & Partycentrum Zaandam.

Meer informatie >

 

Bedankt Zaanse mantelzorgers

Zoek uw wijkteam