In het nieuws: " Stap naar baan kleiner door vrijwilligerswerk"

Publicatie en interview in de Zaanstreek op Zondag.

ASSENDELFT - Als de eerste bezoekers net zijn geholpen kan het interview beginnen. In het pasverbouwde jongerencentrum BAAZ, Assendelft, is woensdag 27 januari het TOF-huis opengegaan. De eerste drie letters worden daarbij niet verloochend. Het TOF-huis is een inloophuis waar buurtbewoners terecht kunnen voor hulp bij solliciteren, financiën, het invullen van (gemeentelijke) formulieren en vragen die te maken hebben met werk en inkomen. Het inloophuis van Sociaal Wijkteam Assendelft bevindt zich aan de Parkrijklaan in Assendelft, in de nabijheid van winkelcentrum De Saen en basisschool De Meander.

Publicatie Tof Huis Rodimedia

TOF staat voor Talent, Ontmoeting en Formulieren. Mensen die een uitkering aanvragen of ontvangen hebben allemaal wel een talent. “Wij kijken waar iemand goed in is en stimuleren talent”, zegt Jill Engelsman, coördinator TOF-huis. “Ze zitten thuis terwijl ze aan de slag willen, maar hoe? We kijken samen met hen wat het aanbod is, wat ze leuk vinden.”

Direct aan een baan komen kan lastig zijn, maar vrijwilligerswerk is dan een mooie opstap. Het TOF-huis kan mensen bijstaan in dit proces. “Mensen kunnen bij ons zonder drempel inlopen. De stap naar de markt wordt kleiner door vrijwilligerswerk. Het Sociaal Wijkteam biedt binnen het TOF-huis sollicitatietrainingen op maat. Denk hierbij aan opstellen van een CV, brieven schrijven en het gesprek voorbereiden.  Op de aanwezige laptops kunnen mensen zelf op zoek gaan naar vacaturesites en hun CV (leren) plaatsen.  Samen met het jongerenloket bieden we ook voor jongeren ondersteuning op maat bij het zoeken naar (vrijwilligers-)werk, stage of werkervaringsplek. Zonodig kunnen we mensen stap voor stap begeleiden naar structuur en invulling in hun leven.  

Via vrijwilligersorganisatie Zaankantersvoorelkaar is de weg naar een vrijwillige baan gemakkelijk gemaakt. Zaankanters voor Elkaar verbindt organisaties en vrijwilligers en  is  elke woensdag van 12.00 tot 14.00 in het TOF-huis. “Ook mijn collega’s en ik hebben contacten met organisaties en ondernemers in onze wijk waar mensen werkervaring op kunnen doen. ”, vertelt Jill. ‘We stimuleren  mensen zoveel mogelijk zelf erop af te stappen, en als dat dan lukt groeit hun zelfvertrouwen.”

Formulieren

Kernfunctie van het TOF-huis is ook hulp bij het invullen of uitleggen van formulieren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een (aanvraag)formulier bij de gemeente, een (digitaal) formulier of een belastingaanslag. Het TOF-huis is eveneens de plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor vragen die te maken hebben met werk en inkomen. Zaankanters met vragen over werk moesten zich voorheen wenden tot de gemeente Zaanstad. Met de komst van de sociale wijkteams en initiatieven als het TOF-huis kunnen zij daarvoor nu ook in hun eigen wijk terecht, en krijgen bredere ondersteuning op maat.

Het TOF-huis is woensdagen tussen 9.00 en 14.00 uur geopend en gratis en zonder afspraak te bezoeken in BAAZ, Parkrijklaan 121 in Assendelft. Het TOF-huis is een uitbreiding op de vaste inloopspreekuren van het Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan in A3 en in Westzaan. Meer informatie via tel.: 075-2060019 of op www.swtzaanstad.nl onder Assendelft|Westzaan.

Tof-huis-2 (1)

Gerelateerde onderwerpen