Veelgestelde vragen

Hier zijn de meest gestelde vragen aan het Sociaal Wijkteam te vinden. Staat jouw vraag hier niet bij, neemt contact op met het wijkteam.

Algemeen

1. Hoe zit het met mijn privacy bij het Sociaal Wijkteam?

Meer informatie over de bescherming van jouw privacy is hier te vinden: privacy

2. Ik heb een klacht over het Sociaal Wijkteam, waar kan ik die doorgeven?

Alle medewerkers van het Sociaal Wijkteam doen elke dag hun best om zo goed mogelijk te helpen. We vinden het belangrijk om onze dienstverlening elke keer weer te verbeteren. Dat kunnen wij natuurlijk niet zonder jouw hulp!  

Wij ontvangen graag een compliment van je als je vindt dat wij goed werk verrichten. Met jouw compliment weten we dat we het goed doen en dat motiveert ons. Als in onze organisatie of rond uw hulpverlening iets beter kan of niet goed gaat, dan bespreken wij dat ook graag. Het kan ook voorkomen dat je het niet eens bent met een besluit dat is genomen. Je kunt ons feedback geven, bezwaar maken of een klacht indienen. We gaan graag samen in gesprek om onze organisatie te verbeteren en doen ons best om jouw vertrouwen in ons te herstellen. Op de pagina Regeling klachten en complimenten is meer informatie te vinden.  

Werk en inkomen

1. Ik heb schulden, wat kan ik doen?

Op www.zelfjeschuldenregelen.nl staat veel informatie over het hebben van schulden en wat je kunt doen om zelf jouw schulden op te lossen. Als je er zelf niet uitkomt met jouw schuldeisers, dan kun je je melden bij het Sociaal Wijkteam om jouw vraag te bespreken. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of een schulddienstverleningstraject wordt ingezet. Het Sociaal Wijkteam zal dan samen met je de aanvraag voor schulddienstverlening voorbereiden en indienen.

2. Ik ben het financieel overzicht kwijt, wat kan ik doen?

Op de sociale kaart Zaanstad op de website van het Sociaal Wijkteam vindt je informatie en tips over hoe je een financieel overzicht kunt opstellen. Ook kun je iemand vertrouwd uit jouw omgeving vragen of zij/hij je wilt helpen met een overzicht. Kom je er zelf niet uit, neemt dan contact op met het Sociaal Wijkteam in uw buurt.


Zorg, welzijn en wonen

1. Ik ben niet meer zo mobiel, waar kan ik terecht voor vragen over een rolstoel, scootmobiel of aanpassing in mijn woning?

Voor het aanvragen van ondersteuning kun je terecht bij het Sociaal Wijkteam. Als je zelf meer informatie of tips wilt vinden over zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, kun je ook een kijkje nemen op de sociale kaart Zaanstad.

2. Ik ben mantelzorger; waarin kan ik ondersteuning krijgen bij het Sociaal Wijkteam?

Bij het Sociaal Wijkteam in jouw buurt kun je terecht voor informatie en advies over mantelzorg. Daarnaast kun je daar ook terecht voor advies over een (tijdelijke) verlichting van jouw zorg voor anderen.

3. Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?

Veel mensen willen elkaar best eens helpen of kunnen zelf hulp van een ander gebruiken. Maar hoe vind je elkaar? BUUV.nu is de sociale marktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV draait het om dingen die je als buurt- en stadsgenoten voor elkaar kunt doen of elkaar kunt vragen. Mensen vinden elkaar op BUUV om een klusje voor elkaar te doen en iets voor elkaar te betekenen. Andere tips en informatie vindt u op de sociale kaart Zaanstad

4. Hoe kan ik woonruimte vinden in Zaanstad?

Je kunt op verschillende manieren woonruimte vinden. Wellicht kennen mensen uit jouw omgeving particuliere verhuurders. Ook kun je een woning kopen of huren. Meer informatie is te vinden onder wonen op de sociale kaart Zaanstad

5. Hoe kan ik een vervoerpas aanvragen?

Een vervoerspas is aan te vragen bij het Sociaal Wijkteam.

6. Ik heb huishoudelijke ondersteuning nodig, wat moet ik doen?

Voor het aanvragen van ondersteuning kun je terecht bij het Sociaal Wijkteam. Het Sociaal Wijkteam bekijkt samen met jou de situatie en wat nodig is  om waar mogelijk weer zelfstandig het huishouden te runnen.


Actief in mijn wijk

1. Ik zou graag iets willen betekenen voor een ander, wie kan mij daarbij helpen?

Veel mensen willen elkaar best eens helpen of kunnen zelf hulp van een ander gebruiken. Maar hoe vind je elkaar? BUUV.nu is de sociale marktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV draait het om dingen die je als buurt- en stadsgenoten voor elkaar kunt doen of elkaar kunt vragen. Mensen vinden elkaar op BUUV om een klusje voor elkaar te doen en iets voor elkaar te betekenen.

2. Ik wil graag vrijwilligerswerk doen, waar kan ik terecht?

Het Sociaal Wijkteam werkt nauw samen met vrijwilligers, organisaties en bewoners in de wijk. Zie je kansen of wil je  iets betekenen voor jouw wijk? Aanmelden kan bij het Sociaal Wijkteam in jouw buurt of als vrijwilliger bij 'Zaankanters voor elkaar' www.zaankantersvoorelkaar.nl