Voorkom inbraken!

U kunt veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Traditiegetrouw meeste inbraken in december.

De feestdagen staan weer voor de deur. Dit blijken ook zeer populaire dagen te zijn om in te breken. Helaas is dit niet altijd te voorkomen, maar u kunt veel doen in en rondom uw woning om de kans hierop te verkleinen.

Bent u bijvoorbeeld al lid van een Buurtappgroep?

‘Traditiegetrouw vinden de meeste inbraken plaats in december’ zegt Lilian Tieman, adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). ‘Raar is dat niet. Veel mensen zijn met de feestdagen niet thuis’. De politie heeft uw hulp nodig bij het vangen van inbrekers.

Signaleert u een verdachte situatie of bent u getuige bij een ‘heterdaad inbraak’? Twijfel niet en bel direct 112!

Simpele maatregelen
U kunt zelf een paar simpele maatregelen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld wat glazen op tafel staan, maar leg uw tablet of smartphone uit het zicht. Ook kerstcadeaus kunnen de interesse van een inbreker wekken.

Verlichting helpt ook bij het voorkomen van een inbraak. Laat bijvoorbeeld een aantal lampen branden als u uw huis verlaat en zorg voor voldoende buitenverlichting. Maak het inbrekers moeilijk om uw woning binnen te treden en zorg voor goed hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Buurtappgroepen
Een Buurtappgroep is een vorm van buurtpreventie en wordt gevormd door een groep bewoners, met als doel om woninginbraken te voorkomen. Ook u kunt deelnemen aan een bestaande Buurtappgroep of zelf een groep starten. In een appgroep delen buren verdachte situaties met elkaar en wordt de politie ingeschakeld via 112 (bij verdachte situaties en spoed) of 0900-8844 (bij minder spoed).

Op www.zaanstad.nl, zoekterm: Buurtappgroep vindt u meer informatie over welke Buurtappgroepen er al in Zaanstad zijn, huisregels die u kunt gebruiken als u een Buurtappgroep wilt starten en informatie over hoe u kunt handelen bij verdachte situaties. Bent u geïnteresseerd in meer tips hoe u uw huis veiliger kunt maken of wilt een afspraak maken met een politiekeurmerkexpert om een woningcheck te doen? Ga dan naar http://huis.politiekeurmerk.nl/.