A A A
Mantelzorg voor volwassenen
Campagne Beeld Ouderen Header

De zorg voor familie of vriend is best zwaar. Wij vinden dat je een cadeau verdient!

Meer over mantelzorg

Mantelzorg is de zorg die iemand langdurig geeft aan een partner, familielid of vriend die lichamelijk of psychisch ziek, gehandicapt of verslaafd is. Een op de 3 mensen is mantelzorger, 1 op de 6 zorgt meer dan 8 uur per week. Dus iedereen kan mantelzorger zijn!

Mantelzorgers zijn vaak onzichtbaar, vinden het vanzelfsprekend wat zij doen en staan volledig in dienst van degene voor wie zij zorgen. Het zijn hulpvaardige, liefdevolle mensen die zich verantwoordelijk voelen. Mantelzorgers komen vaak onverwacht in de situatie terecht.  En in veel gevallen gaat het zorgen voor een ander heel goed en verloopt het zonder problemen. Maar de taken en verantwoordelijkheden kunnen wel eens te veel worden. Hier wat tips voor ondersteuning:

  • Maak bespreekbaar wat de mantelzorger belangrijk vindt en wie ze willen betrekken. Een vriend/vriendin, een huisarts of ander vertrouwenspersoon kan namelijk echt iets betekenen.

  • Neem contact op met Sociaal Wijkteam in de buurt voor informatie, advies en ondersteuning. Bijvoorbeeld met een indicatie voor professionele begeleiding thuis, vervangende zorg, of bijeenkomsten met andere mantelzorgers. 

  • Neem contact op met Stichting MOE www.stichtingmoe.nl, een vereniging specifiek voor Zaanse mantelzorgers.

  • Ga naar Zaankanters voor elkaar www.zaankantersvoorelkaar.nl - een marktplaats voor praktische inzet (vrijwillig) voor elkaar. 

 


Foto Uitsnede Campagne Beeld 10Jpg Lia  Interview Lia Oosthuizen
 Mantelzorger van Hillegonda (87)

  Bij Hillegonda is 20 jaar geleden borstkanker geconstateerd.
  Een jaar later, in 1997, overleed haar man. Op dat moment is de mantelzorg voor Hillegonda begonnen. Dat was eerst
  nog een wederzeidse vorm van hulp, omdat Hillegonda ook op de kinderen van Lia pastte, maar inmiddels passen de  
  kinderen van Lia zelf ook op Hilly, zoals ze liefkozend wordt genoemd.  Lees verder...

 

Ella Van Dansik PortretInterview met Ella Dansik
Ella zorgt in haar eentje voor Esmeralda.

 “Naarmate zij ouder wordt en ik zelf ook ouder wordt, ga ik het steeds lastiger vinden. En dat is niet zo zeer de zorg, maar de beperkinging die ik daardoor heb. Ik kan niet zomaar weg. Ik moet altijd oppas regelen of denken ‘oh ze komt direct thuis’. Het is echt me and my shadow wat dat betreft.”  Lees verder

Nel Wezel (2)  Interview Nel Wezel
  
Een leven vol mantelzorg
 
  Nel Wezel (74) en haar man Anthony (80) redden het nog steeds samen. Na een leven vol mantelzorg! Het begon 35 jaar geleden met het overlijden van haar zwager en ze zorgt vandaag voor haar man. Haar advies: "Zoek op tijd ontspanning als mantelzorger, dan houd je het vol." Lees verder ...