Verhalen van vrijwilligers
Wij zoeken mensen met hart voor de wijk! Lijkt het u wat om problemen en kansen van uw medewijkbewoners aan te pakken en ze op weg te helpen naar zelfstandigheid? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures.
http://swtzaanstad.nl/wormerveer/vacatures-vrijwilligers/
Hieronder delen onze vrijwilligers hun ervaringen met u!
“Vrijwilligerswerk zorgt dat je weer eigenwaarde krijgt
Michael kan om gezondheidsredenen niet meer werken, hij had een goede baan, maar kwam hierdoor thuis te zitten. Tot hij een op Internet een vacature zag waarin het Sociaal Wijkteam om vrijwilligers vroeg. Hij solliciteerde en is inmiddels al bijna drie jaar een vertrouwd gezicht van drie inlopen.
“Het werk geeft me structuur, ik begon met één dag in de week en het was in het begin echt wennen, maar ik werd goed opgevangen en mocht bijvoorbeeld eerst met een andere vrijwilliger mee lopen. De medewerkers houden ook rekening met me, hierdoor voel ik me echt een deel van het team. Uiteindelijk ging het zo goed dat ik nu drie inlopen verzorg: twee Financiële huizen en het Participatiehuis.
Ik ben uitgevallen in het commerciële proces en wil graag nuttig zijn voor de maatschappij. Dankzij vrijwilligerswerk, groeide mijn eigenwaarde weer. Daarnaast is het werk ook heel leuk. Iedere dag is anders, ik ontmoet en help zoveel mensen met verschillende vragen. Maar het gaat nog niet vanzelf hoor, aan het eind van zo’n ochtend of middag ben ik heel moe, na de inloop doe ik echt niets meer, maar dat is het me waard. "
Vrijwilligerswerk heeft mijn leven enorm verrijkt.
Monique had contact met het Sociaal Wijkteam door haar werk als Mantelzorger. Toen dat stopte vroeg Opbouwmedewerker Erika haar of ze niet iets anders wilde doen, van het één kwam het ander en nu is ze al drie jaar vrijwilliger bij het Sociaal Wijkteam.
“Ik werk op dit moment bij het Financieel Huis en bij Bakkie leut. Ik heb mijn eigen bedrijf in promotie artikelen AP Productions, waardoor ik veel alleen thuis werk. Vrijwilligerswerk geeft mij de kans om toch onder de mensen te zijn. Ook was het een eye opener, ik ontdekte wat er allemaal speelt in de stad. Er zijn zoveel problemen waar je als burger geen weet van hebt.
Oudere mensen hebben het tegenwoordig bijvoorbeeld heel moeilijk door alle veranderingen in de maatschappij, ze kunnen vaak lastig met de computer overweg. Ook zijn er mensen die diep in de problemen zitten zonder te weten dat er bepaalde toeslagen bestaan. Wat is er mooier dan deze mensen op weg te helpen, soms kun je iemands leven met kleine dingen veranderen.
Als vrijwilliger van het Financieel Huis heb je niet perse financiële kennis nodig, je leert veel en het werk is afwisselend. Ik voel me ook echt een onderdeel van het team. Verder doe ik op deze manier echt iets voor de maatschappij. Vrijwilligerswerk heeft mijn leven enorm verrijkt.”
“Ik hou van mensen”
Gina’s baan als verpleegster werd te zwaar, maar ze wilde zich toch voor andere mensen blijven inzetten. De stap naar vrijwilligerswerk was snel gemaakt. Tegenwoordig organiseert ze activiteiten voor Mantelzorgers in Wormerveer.
“Tijdens mijn werk als verpleegster zag ik al hoe zwaar mantelzorgers het hebben. Daarom heb ik voor deze functie gekozen, werk moet voor mij inhoud hebben en ik hou van mensen.
Als eerst hebben we onderzocht waar Mantelzorgers behoefte aan hebben. Zo ontdekten we dat het vooral om ontspanning gaat. Een gezellig uitje of een leuke avond, even weg van al het zorgen. Tegenwoordig organiseer ik dit soort activiteiten zelfstandig.
Daarnaast ben ik ook een luisterend oor. Ik heb echt een band met de mantelzorgers opgebouwd. Ze kunnen bij mij terecht en als het nodig is verwijs ik ze door. Voor Mantelzorgers is het belangrijk dat ze goed voor zichzelf zorgen, anders houden ze dit drukke leven niet vol.
Het mooie van dit werk is dat ik mensen tijdelijk kan ontlasten. Het is zo fijn als ze hier blij weg gaan. Mensen die ook vrijwilligerswerk zoeken, raad ik aan om met het Sociaal Wijkteam in gesprek te gaan. Zoek iets dat bij je past en wat je voldoening geeft.”
"Als vrijwilliger blijf ik actief en kan ik iets aan de samenleving teruggeven"
Corina kwam na 30 jaar gewerkt te hebben wegens medische redenen thuis te zitten. Ze besloot vrijwilliger te worden en werkt inmiddels in het Participatiehuis van Sociaal Wijkteam Wormerveer.
Daarnaast zet ze zich als Netwerkcoach in voor eenzame wijkbewoners.
Ik ben net 50 jaar geworden en heb 30 jaar in verschillende branches gewerkt, zoals het toerisme, de uitzendsector en de automatisering. Daarnaast heb ik al elf jaar een eigen bedrijfje in workshops en sieradenverkoop. Dat staat momenteel alleen op een heel laag pitje.
Toen ik chronisch ziek werd, begon ik als vrijwilliger bij Sociaal Wijkteam Wormerveer. Het op regelmatige tijden beschikbaar zijn voor een werkgever lukt me lichamelijk helaas niet meer. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel mensen gecoacht en dat blijft ik leuk en interessant vinden. Ik volgde er zelf al eens een schriftelijke cursus voor.
Omdat coachen geen dagelijkse bezigheid is en het ook geen dagdelen tijd vergt, kan ik zo toch actief blijven en iets teruggeven aan de samenleving. Via het Sociaal Wijkteam volgde ik de cursus tot Netwerkcoach. Ik help buurtbewoners om weer een netwerk op te bouwen. Het gaat er om dat ze zelf inzicht krijgen. Wat zorgde er voor dat het netwerk zo klein is geworden? Vervolgens moet de bewoner weer in beweging komen. Een netwerk komt helaas niet vanzelf naar je toe, daar moet je iets voor willen doen. Dat lukt vaak beter met hulp van een ander. Ik ondersteun daarbij als coach. Ik ben dus geen maatje dat elke week op de koffie komt. Als het nodig is zoeken we die.
Onlangs ben ik begonnen bij het Participatie huis. We begeleiden mensen die hulp nodig hebben bij het zoeken van werk en woning. Ook komen er regelmatig andere regelzaken aan bod. Wat ik hier erg leuk vind is dat ik dichterbij mijn collega's sta. Ik ben meer onderdeel van dit team. Ook omdat we elkaar wekelijks zien. Mijn uitdaging is om cliënten in beweging te krijgen. Zodat ze net iets anders tegen de dingen gaan aankijken. Dat kan ze enorm helpen bij het aanpakken van de dingen waar ze mee worstelen.