E-health De Huiskamer Van Zaanstad


De Huiskamer is een plek waar Zaankanters terecht kunnen als ze bijvoorbeeld door een moeilijke periode gaan, hun sociale skills willen bijspijkeren of weer onder de mensen willen komen. Samen met een medewerker van het Wijkteam en een ervaringsdeskundige gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. De Huiskamer biedt een luisterend oor, een plek om van elkaar te leren en een plek waar je jezelf mag zijn.


Het vaste gezicht op locatie de Groote Weiver is Stephan, opbouwwerker van Wijkteam Krommenie. Stephan is al vanaf het begin betrokken bij de Huiskamer en heeft al veel Zaankanters mogen ontvangen voor een kopje koffie en een goed gesprek.

Stephan vertelt: “Op donderdag komen we bij elkaar in de Groote Weiver. Het is ook mogelijk om via videobellen mee te praten. Deze mogelijkheid is er in verband met coronavirus voor mensen uit de risicogroepen, maar we merken ook dat er inwoners zijn die het fijn vinden om eerst op een afstandje mee te kijken voordat ze de stap nemen om langs te komen. Het is gezellig druk in de Huiskamer, de sfeer is ontspannen en deelnemers voelen zich veilig om met elkaar in gesprek te gaan. We praten bijvoorbeeld over het weer of iets wat iemand heeft meegemaakt maar we bespreken ook problemen of dingen waar iemand tegenaan loopt. We luisteren naar elkaar en zoeken samen naar oplossingen.”

“Ik zie mensen groeien en uit hun isolement komen, dat is waar wij het voor doen”

“De Huiskamer heeft al veel deelnemers kunnen helpen. Ik zie deelnemers die geleerd hebben hoe je een gesprek start en op gang kan houden. Ik zie mensen groeien en uit hun isolement komen, dat is waar wij het voor doen! Twee van onze eerste deelnemers, een vader en zoon zijn inmiddels verhuisd naar de andere kant van het land. Zelfs nu ze verhuisd zijn videobellen ze gewoon nog wekelijks met ons mee. Ze kijken uit naar de donderdagmiddag, het is hun moment van de week. Sinds de start hebben vader en zoon nog geen enkele bijeenkomst gemist!”


Voor de Huiskamer heb je geen verwijzing of indicatie nodig. Wil je weten of er een Huiskamer is bij jou in de buurt of heb je vragen? Neem dan eens een kijkje op onze Facebook pagina of neem contact op met het Wijkteam bij jou in de buurt.

De Huiskamer (1)