Mantelzorgen; op elk moment, op elke leeftijd
Blog van Stichting Mantelzorgers Onder Elkaar
Zorgen voor iemand uit je directe omgeving die dat zelf even niet kan is niets speciaals. Als je kind een been breekt breng je die naar school en help je bij het douchen. Je kunt het als vervelend ervaren, die inbreuk op je leven en werk, maar het duurt hooguit twee maanden, het is te overzien.
Maar wat als de zorg die nodig is langdurig is en de aandoening nooit meer over gaat?
De "vergeetachtigheid" van je ouder of partner blijkt dementie te zijn. Of de valpartijen en "onhandigheid" van je moeder blijkt MS te zijn. Je kind heeft de diagnose autisme of ADHD gekregen. Deze aandoeningen en vele andere gaan niet over en kunnen je leven opeens drastisch veranderen. Je dierbare heeft jouw hulp en ondersteuning langdurig of intensief nodig en je moet daardoor ineens je leven anders in gaan richten om die hulp en zorg te kunnen geven.
Dan spreken we over mantelzorg; er is "meer dan gebruikelijke zorg" nodig om de persoon waar het om gaat te ondersteunen. Niet af en toe, maar elke dag. Een dementerende oudere die "zelfstandig blijft wonen" is niet meer zo zelfstandig als voorheen en kan door de aandoening vergeten om voor zichzelf te zorgen. Een ouder met jonge kinderen die de diagnose MS te horen heeft gekregen zal een beroep moeten doen op deze kinderen. Dat maakt hen Jonge Mantelzorgers, niet alleen omdat zij zorgtaken krijgen maar ook omdat zij zich zorgen maken over iemand uit het gezin.
Er zijn tal van voorbeelden die maken dat we mantelzorgtaken uitvoeren. Daar is niets mis mee, mits we goed voor onszelf blijven zorgen en onze grenzen bewaken.
Veel mantelzorgers komen tijd te kort om zichzelf op te laden, sociale contacten te onderhouden, te sporten of hun hobby's uit te kunnen blijven oefenen. De Sociale Wijkteams bieden daarom mantelzorgondersteuning aan. In Zaanstad is Stichting MOE actief om persoonlijk advies te geven aan mantelzorgers die (naderende) overbelasting ervaren. MOE staat voor Mantelzorgers Voor Elkaar. Onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen die praktische informatie delen en samen met de mantelzorger op zoek gaan naar mogelijke hulp en ondersteuning die nodig is om als mantelzorger de zorg voor de ander vol te houden.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting MOE: www.mantelzorgersonderelkaar.nl. U kunt hier het contactformulier vinden en uw vraag neerleggen. Dit kan ook per telefoon, 06 444 60 693.”
Nieuws
- Sociale wijkteams tijdens corona
- Vraag uw mantelzorgwaardering 2021 aan
- Meld je aan voor de Fundag
- ‘Mantelzorger? Ik had dat woord nog nooit gehoord’
- Landelijke Dag van de Mantelzorg
- ‘Als je veel om elkaar geeft, houd je het lang vol’
- 'Mantelzorg? Het zijn mijn eigen ouders!'
- Meld je aan voor de Fundag op 27 oktober
- Ontspoorde mantelzorgers
- Ik? Ja, Jij!
- Tip van een mantelzorger
- Mantelzorgen; op elk moment, op elke leeftijd
- SlimoTheek: uitleenpunt voor slimme producten
- Mantelzorgpas
- Zorg uit handen geven, hoe dat u dat?
- Maatjes voor Mantelzorg
- Respijtzorg Het Buitenhuis
- Mantelzorg meet up
- Fundag voor jonge mantelzorgers
- Maatjes voor Mantelzorg professionals
- Mantelzorg meet up - klein geluk
- Mantelzorgen hoef je niet alleen te doen, het verhaal van Melanie
- MEE Amstel en Zaan organiseert verschillende contactgroepen
- Lot uit de loterij
- Mantelzorgen hoef je niet alleen te doen, het verhaal van Klaas
- Mantelzorg hoef je niet alleen te doen, het verhaal van Peggy